7 spelletjes om je kind beter te laten eten

Gepubliceerd op 26 oktober 2020 om 13:23

Samen eten aan tafel hoeft niet saai te zijn. Het is belangrijk om eten te associëren met een positieve ervaring. Je wilt natuurlijk dat jouw kindje gelukkig aan de eettafel zit. Wil je jouw kleintje op nieuwe manieren stimuleren? Dat kan met onze 7 eetspelletjes voor aan tafel voor baby’s en kleuters!

Tip: Voor je begint is het verstandig rondom de kinderstoel maatregelen te nemen tegen het kliederfeest dat het ongetwijfeld gaat worden. Doe je kindje het liefst een mouwslab om met een grote ‘opvangzak’, leg een stuk plastic of een krant onder de kinderstoel en plaats de stoel niet te dicht bij de muren. 

 

En de belangrijkste tip: houd je camera in de aanslag, want dit worden geweldige foto’s en filmpjes!

"Maak van eten en drinken een feestje!"

Spelletje 1:  Bouwwerkjes maken

Beeld je in: Lego bouwen maar dan met eten.

 

Wat heb je nodig:

 • Fruit en/of groente 

 

Snij het fruit en de groente in bouwvormen als bijvoorbeeld blokken of schijven.

Begin simpel: bouw samen een mooie toren. Is je kind al wat groter dan vraag het zelf een toren te bouwen. Elk stukje wat er af valt mag opgegeten worden. Als ze wat groter zijn kun je prikkers gebruiken om de stukken bij elkaar te houden. Hierbij leert je dreumes niet alleen de verschillende groente en fruit op te eten maar ook vormen en coördinatie. Goed voor de ontwikkeling!

 

Spelletje 2:  Slagroom verstoppertje

Echt een spel voor aan de eettafel waar je camera aan te pas moet komen! Kliederboel gegarandeerd!

 

Wat heb je nodig?

 • Fruit 
 • Slagroom
 • Een (mouw)slab die vies mag worden

 

Leg stukjes fruit op het tafelblad van de kinderstoel, spuit het hele blad onder de slagroom zodat de stukjes fruit niet meer te zien zijn. De rest laat zich raden...zoeken maar! Ontdekken met de handjes, wat een feest!

 

Spelletje 3: Eten ontdekken met fingerfood

Je geeft je kleintje fingerfood – denk aan stukken groente en fruit, waar het zelf mee kan ‘spelen’.

Wat heb je nodig:

 • Groente
 • Fruit


Snij de groente en fruit in langwerpige stukken, ter grootte van zijn knuistje. Dit kan je kleintje gemakkelijk vasthouden en kan het van bovenaf aan het voedsel knabbelen. Dus geen hapklare kleine stukjes.De bedoeling is dat je kindje het eten zelf ontdekt en al spelend aan het eten slaat.

Spelletje 4: Twee bordjes: een leerzaam spel

Benodigdheden:

 •  twee bordjes met eten. 
 •  twee lepels

 

Het ene bordje houd je zelf vast en het andere bordje zet je bij je kindje. Je dreumes kan dan met zijn eigen lepeltje en eigen bordje aan de slag. Jij geeft tussendoor zelf hapjes met eten van jouw bordje. Je dreumes traint met het eigen bordje en lepeltje zijn/haar hand- en oogcoördinatie en tegelijkertijd weet je zeker dat je kleintje voldoende binnenkrijgt.

Spelletje 5:  Vingerverven

Maak van je kind een echte kunstenaar! Dit wordt weer een geweldig fotomomentje.

 

Nodig:

 • Yoghurt en/of vla in verschillende kleuren/smaken.
 • Kleurpigmenten voor voeding (die vind je in het bakschap bij je supermarkt)
 • Schoon tafelblad 
 • Een handige mouwslab om kleertjes schoon te houden.

 

Zet wat kleine bakjes klaar met de verschillend gekleurde voedingsmiddelen. Mix gewone yoghurt met de kleurbakjes zodat je kind een beetje effect ziet. Geef je dreumes eventueel een lepel om de tafel een mooi kleurenpalet je geven. En is het kunstwerk af…? doe dan eens gek en laat je kindje het schilderij oplikken.

Spelletje 6:  Klei van Pindakaas

Ga voor klei van echte pindakaas die gegeten kan worden en nog eens lekker is ook! Niet het gezondste spelletje maar wel erg leuk om te doen. Voor kids vanaf 1 jaar!

 

Wat heb je nodig:

 • Grote pot pindakaas
 • Poedersuiker
 • Honing

 

Mix 1 kopje pindakaas met 2 kopjes poedersuiker en een ½ kopje honing. Mix alle ingrediënten en maak een mooie klei met de pindakaas. Laat het even staan zodat het goed kneedbaar wordt. Laat je kind lekker kliederen en kneden met de klei, gebruik eventueel bakvormpjes. Mix met havervlokken en maak er 'koekjes' van. 

Spelletje 7:  Grabbelton

Dit is een droge variant van slagroomzoekertje. Fijn als je even wilt spelen maar niet veel tijd wilt kwijt zijn aan opruimen!

 

Zet dit klaar:

 • Pak ontbijt pops, cornflakes of gepofte spelt
 • fruit of iets anders lekkers

Gooi een grote schaal vol met de ontbijtflakes, verstop er verschillende dingen en en laat je kindje op zoek gaan. Dat wordt een feest!

Wil je jouw kleintje schoonhouden?

Bij KliederZ kun je optimaal genieten van een kliederboel. Jouw kleintje kan met onze slabbetjes genieten van ontdekken. Van eetslabben tot mouwslabben, wij hebben alles wat je nodig hebt om er samen een echt feestje van te maken!


Bekijk ons uitgebreide assortiment en maak samen vlekken van plezier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.