Vanaf wanneer mag een Baby Vast Voedsel?

Gepubliceerd op 19 april 2021 om 20:33

Er komt een tijd dat jouw baby de stapjes (of hapjes) moet gaan nemen om over te gaan naar vast voedsel. Dit is namelijk ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van jouw kleintje. Hier komt direct een veelgestelde en begrijpelijk vraag op: vanaf wanneer mag mijn baby vast voedsel gaan eten? 

 

Het is een grote stap: omschakelen van borst- of flesvoeding naar vast voedsel. Om kersverse ouders zo goed mogelijk te kunnen helpen beschrijven wij alle antwoorden op jouw vragen en geven wij tips voor de start van het eten van vast voedsel!

Proefhapjes: tussen de 4 en 6 maanden

Het antwoord is misschien sneller dan je denkt: bij 4 tot 6 maanden mag jouw baby al beginnen met oefenhapjes. Zo kunnen baby’s wennen aan smaken, texturen, kleuren en kunnen ze oefenen aan hun motoriek. Kijk natuurlijk wel op jouw kleine er al wel aan toe is, want het is natuurlijk een grote stap. 

 

Wij adviseren om zeker tussen deze tijd te beginnen, want met 6 maanden heeft jouw baby echt vast voedsel nodig naast borst- of flesvoeding. Dit is dus een goede voorbereiding! 

Wat zijn goede starthapjes?

Onze favoriet is gezond en leert jouw kleine wennen aan groente en fruit. Met geprakte groente en fruit zit je altijd goed! Let wel op dat je begint met zachte smaken. Sterke smaken kunnen wat heftig zijn en kunnen jouw baby een verkeerde indruk geven van vast eten.

 

Geschikt fruit om mee te beginnen:

  • Banaan
  • Peer
  • Meloen
  • Perzik

 

Groente om mee te starten:

  • Wortel
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Erwtjes

 

Wat ook belangrijk is, is het ontdekken van vezels zodat de darmen hieraan kunnen wennen. Zo kom je met pasta, aardappelen, en soortgelijke producten een heel eind. Maal alles uiteraard erg fijn met een vork, blender, of staafmixer.

 

Wanneer alles op rolletjes verloopt kun je langzaam andere, sterkere smaken proberen. Je kunt dan ook fijngemalen vlees of vis proberen. Zo genieten jullie samen van een ontdekkingsreis!

Hoe vaak hapjes oefenen?

Wanneer er nog borst- of flesvoeding wordt gegeven, dan moet je opletten dat je niet te veel eten geeft. De baby moet nog goed trek hebben en melk blijven drinken. Begin met 1 of 2 lepeltjes per dag en bouw dit langzaam op tot de baby volledig overgaat op vast voedsel (met 8 maanden).

Uitgebreide hapjes: 6 tot 8 maanden

Vanaf 6 maanden heeft jouw baby vaste voeding nodig naast borst- en flesvoeding. Ze hebben de vitaminen nodig voor hun ontwikkeling. Van oefenhapjes kun je nu langzaam overgaan naar hele maaltijden. 

 

Ze mogen hierbij veel gezonde producten eten. Geef eten zoals rauw vlees, rauwe vis, rauw ei, kaas, honing, en leverpaté niet.

Van 8 tot 12 maanden volledige maaltijden

Vanaf 8 maanden kun je een borst- en flesvoeding langzaam in gaan wisselen voor complete maaltijden. Hierbij prak je ze in het begin nog fijn, maar ook dat kun je met de tijd steeds minder doen. Zo went jouw baby langzaam aan de hoeveelheid eten, smaken, en de textuur. 

 

Vanaf 12 maanden kan jouw kleine 3 volledige maaltijden mee gaan eten.

Wat doen tegen een kliederboel?

Tja, met het leren eten komt ook een stuk motoriek kijken. Een baby zal vanaf begin af aan leren om met de handen, een lepel, en ander eetgerei te eten. Daarmee blijft het huis en daarmee ook de baby niet altijd schoon!

 

De oplossing tegen een kliederboel? Praktische eetslabben en mouwslabben gebruiken! Met een leuke print zit jouw kleintje vrolijk aan tafel en heeft de vrijheid om de wereld van eten te ontdekken.


Bekijk het assortiment slabbetjes in de uitgebreide collectie van KliederZ!

Heb jij nog tips om deze blog aan te vullen? Geef een reactie hieronder en wij vullen de tekst aan met jouw ervaring...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.