Kliederen met Eten is goed voor je Baby!

Gepubliceerd op 28 april 2021 om 22:02

Oh nee, daar vliegt het eten weer door de eetkamer! Jouw baby is druk bezig met het bordje pap dat op tafel staat en maakt er natuurlijk weer een kliederboel van...het hapje ligt grotendeels op de vloer. Als ouder word je hier toch spontaan wanhopig van? Misschien helpt de gedachte dat er achter kliederen toch echt een goede reden zit.

 

De hoofdreden van kliederen weten we natuurlijk wel: het leren om de motoriek onder de knie te krijgen. Echter, als ouder zie je zelf ook dat bij sommige klieder”incidenten” je stiekem een duivels lachje voorbij ziet komen. Het plezier spat ervan af!

Is het vragen om aandacht?

Tot voor kort dacht men dat kliederen alleen werd gedaan om aandacht te krijgen. Als ouder reageer je toch echt snel wanneer er een klodder pap op de muur zit. Ouders reageren hierbij altijd: of je nu geïrriteerd raakt, het bordje even weghaalt, de baby met een doekje schoonmaakt, het geeft altijd een reactie. Kinderen smullen aandacht net zo op als een lekker hapje.

 

Heeft aandacht met kliederen te maken? Het speelt zeker wel een rol. Volwassenen doen de gekste dingen voor aandacht, dus waarom jouw kleintje niet? Toch is het niet alleen aandacht. Er is namelijk nog iets anders aan de hand en de universiteit van Iowa heeft ontdekt wat.

Kliederen om eten te identificeren

De universiteit van Iowa heeft een onderzoek gedaan met kinderen van 16 maanden oud. Zij kregen de leuke taak om 14 vloeibare etenswaren te identificeren. Van pudding tot appelmoes en van sap tot soep, deze etenswaren kregen fictieve namen om het onderzoek zo betrouwbaar mogelijk te maken. Ook werden dezelfde etenswaren in verschillende hoeveelheden en vormen getoond. Wat gebeurde er? 

 

De kinderen doken (letterlijk) direct de opdracht in. Ze begonnen te voelen met hun vingers, te spetteren en te gooien met de substanties. Wat bleek? De peuters die het meest interactief waren met hun eten (door te voelen, spetteren en meer) konden het eten het beste koppelen aan de juiste fictieve naam. Heb je namelijk een beker melk en een beker lijm, hoe identificeer je dit door alleen te kijken?

De eetstoel maakt een verschil

De universiteit kwam er ook achter dat kinderen sneller eten konden identificeren in een hoge kinderstoel in plaats van een lage eetkamerstoel. Ze weten namelijk dat ze in een hoge kinderstoel vrij zijn om in te kliederen. 

 

Het ziet er voor ouders natuurlijk uit alsof ze aan het spelen zijn, maar wat jouw kleintje eigenlijk aan het doen is is informatie verzamelen. Laat je kinderen dus morsen, knoeien en kliederen, daar leren ze ontzettend veel van!

Kliederen hoeft geen kliederboel te zijn

Wil je jouw kleintje vrijheid geven met kliederen zonder dat ze kleding, vloer en tafel vies maken? Dan zijn er natuurlijk een aantal hulpmiddelen die je niet mag missen. Een ideale KliederZ eetset bestaat uit:

 

 

Met KliederZ ben je helemaal klaar voor vlekken van plezier! Interesse in meer slabbetjes? Bekijk dan onze uitgebreide, kleurrijke collectie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.