Dé Leukste Manieren om Kinderen te leren Handen Wassen

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 07:25

Handen wassen is iets vanzelfsprekends. Handen wassen voor het eten, na gebruik van het toilet, na het buitenspelen; het is een routine die wij allemaal aan moeten leren. Zeker tijdens het coronavirus is het pas opgevallen hoe weinig mensen goed zorgen voor hygiëne en hoe gevoelig we hiervoor zijn. 

 

Voor kinderen is het nu extra belangrijk om goed hun handen te wassen. Het immuunsysteem is nog aan het opbouwen. Handen wassen is dus niet alleen beschermend voor hun gezondheid, maar ook voor die van anderen. Wanneer dit goed wordt aangeleerd zal dit ook in de toekomst zijn vruchten afwerpen.

Leg het belang van handen wassen uit

Het is belangrijk om uit te leggen aan kinderen waarom zij hun handjes moeten wassen. Net zoals tanden poetsen is het geen leuke bezigheid, maar het moet toch echt iedere dag gebeuren. Ben daarom niet bang om hier verschillende gesprekken over te hebben. Begin bij de basis: “wat doe je met je handen?” of “wat is vies en schoon?”. Hierop kun je in meerdere gesprekken doorwerken naar uitleg wat bacteriën zijn en hoe ze effect op ons hebben. Let hierbij wel op de woordkeuze, we willen kinderen niet bang maken.

Maak de uitleg visueel

Kinderen reageren beter op uitleg en gesprekken wanneer deze visueel wordt gemaakt. Handen wassen kun je op verschillende manieren visueel maken. Bijvoorbeeld met:

Vingerverf

Dit laat zien hoe makkelijk je iets verspreidt via de handen. Laat ze lekker kliederen met vingerverf, ook samen met jou of anderen. Zo zien kinderen hoe zij met de handjes dingen verspreiden.

Het peper en zeep experiment

Er is een super interessant experiment die het effect van zeep interactief laat zien. 

 

Wat heb je nodig?

 • Een ondiep schaaltje
 • Water
 • Peper
 • Afwasmiddel / zeep

 

Hoe doe je het peper en zeep experiment?

1. Vul een van de schaaltjes met een dunne laag water en doe hier een laag peper op. 

De schaal met het water en peper is de schaal met bacteriën.

 

2. Vraag of jouw kleintje zijn vinger in deze schaal wilt dippen. De pepertjes zullen aan de vinger blijven plakken. Dit is een voorbeeld van bacteriën die aan de vinger blijft zitten.

 

3. Doe nu bij het kind (op een schone vinger) zeep en vraag of ze deze nu in het midden van het schaaltje met peper willen stoppen. De pepertjes zullen op een magische wijze wegdrijven van de vinger met zeep.

Kijk wat er gebeurt ;-)

Wanneer moeten kinderen handen wassen?

Vanwege het coronavirus hebben we inzicht gekregen in de “must-do’s” voor een gezonde samenleving. Het RIVM raadt bijvoorbeeld aan om vaker onze handen te wassen. Kinderen moeten in de onderstaande gevallen dus leren hun handen te wassen:

 • Voor het bereiden van eten
 • Voor het aanraken van eten
 • Voor en na het eten
 • Voor het slapengaan
 • Na een toiletbezoek, gebruik van het potje, en ook na het verschonen van de luier 
 • Na het (buiten)spelen
 • Na hoesten, niezen of het snuiten van de neus: leer je kind hierbij in de elleboog te niezen en te hoesten.
 • Na het knuffelen of aaien van een (huis)dier
 • Bij vieze handen
 • Na schoonmaken: er kunnen bacteriën op schoonmaakdoeken zitten

Hoe maak je handen wassen leuk?

Handen wassen kan ontzettend leerzaam maar ook leuk zijn voor kinderen. Er zijn diverse manieren waarop je handen wassen leuk maakt voor jouw kind:

 

1. Gebruik Knetterzeep:

Knetterzeep is speciale zeep ontwikkeld voor kinderen om handen wassen een feest te maken. Deze zeep knettert wanneer je de handen bij elkaar wrijft. Dit is ontzettend educatief en goed voor de sensorische ontwikkeling. Met 1 bus knetterzeep kun je 50 tot 60 keer je handen wassen.

 

Bekijk Knetterzeep in de KliederZ collectie: ideaal voor de gezondheid van jouw kind! 

2. Een leuke zeeppomp:

Heeft jouw kleine een favoriete cartoon, film of karakter? Grote kans dat hier een vrolijke zeeppomp voor is! Dat maakt het handen wassen onweerstaanbaar.

 

3. Het goede voorbeeld geven:

Kinderen kopiëren vaak het gedrag van anderen. Geef daarom als ouder het goede en vrolijke voorbeeld. Zo maak je handen wassen leuk voor je kind (en stiekem ook voor jezelf). 

 

4. Leuke liedjes:

Zing eens een leuk liedje voor het handen wassen! 

 

5. Geef complimenten:

Aarzel niet om veel complimentjes te geven aan jouw kleintje. Voor je het weet staan ze dan vol trots de handjes te wassen. Zeker wanneer ze het zelfstandig beginnen te doen is dit belangrijk. Dan wordt het een echte routine.

KliederZ voor jouw kind

Bij KliederZ staat het welzijn van jouw baby, dreumes of peuter centraal. Van slabbetjes tot knetterzeep, alles in onze collectie is gemaakt om kind en ouder zo goed mogelijk te helpen bij de ontwikkeling en groei. 

 

Bekijk onze kleurrijke collectie en maak gebruik van onze vele acties!

Een greep uit ons leuke assortiment

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.